Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na göre mobbing, “Psikolojik taciz (mobbing); işyerinde diğer çalışanlar veya işverenler tarafından..
Daha FazlaBu alanda, hukukun çeşitli dallarındaki gelişmeleri, pratik ipuçlarını ve merak ettiğiniz konuları bulabilirsiniz. Bilgi dolu yazılarımızla, hukuki süreçlerde size rehberlik etmeyi amaçlıyoruz.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na göre mobbing, “Psikolojik taciz (mobbing); işyerinde diğer çalışanlar veya işverenler tarafından..
Daha FazlaTüketici hakem heyetleri; tüketicilerin satın almış oldukları mal ve hizmetler nedeniyle satıcılarla yaşamış oldukları uyuşmazlıklarda, daha hızlı ve masrafsız bir şekilde hukuki haklarını aramak için başvurabildikleri çözüm mercileridir.
Daha FazlaMal rejiminin devamı süresince, bir eşin sahip olduğu edinilmiş malda, diğer eşin artık değerin yarısı oranında katılma alacak hakkı vardır.
Daha FazlaInstagram üzerinden alışveriş yapıldığı takdirde satıcı ile tüketici arasında mesafeli sözleşme kurulması söz konusu olur ve bu alışverişlerin mesafeli sözleşme olarak değerlendirilmesi gerekir.
Daha FazlaAraç değer kaybı, bir aracın kaza veya hasar nedeniyle piyasa değerinde meydana gelen düşüşü ifade eder. Kaza sonrası aracın onarılması, aracın eski değerine dönmesini sağlamaz.
Daha FazlaKira sözleşmeleri, özellikle kiracı ve kiralayan arasında önemli bir yasal ilişkiyi temsil eder.Türkiye’de, kiracılar ve kiralayacak kişiler arasında çok sık karşılaşılan hukuki sorunlar, birçok kişiyi mağdur edebilmektedir.
Daha FazlaBoşanma, eşlerin ayrılmasından çok daha fazlasını ifade eder; çocukların hayatlarını derinden etkiler. Boşanma sürecinde, çocukların velayeti en çok tartışılan ve üzerinde yoğunlaşan konulardan biridir. Bu yazıda, boşanma sürecinde çocuğun velayet hakkı, ebeveyn hakları ve Yargıtay kararlarıyla şekillenen hukuki düzenlemelere dair detaylı bilgi sunulacaktır.
Daha Fazlaİş kazaları, iş yerlerinde çalışanların başına gelen ve bedensel ya da ruhsal zararlarla sonuçlanan olaylardır. Türkiye'de iş kazalarına ilişkin yükümlülükler ve tazminat hakları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. İşverenin iş kazalarındaki sorumluluğu, hukuki, cezai ve idari olmak üzere üç farklı başlık altında incelenebilir.
Daha FazlaTrafik kazalarında yaralanan kişilerin, kazadan doğan zararlara karşı hakları, zorunlu trafik sigortası kapsamında teminat altına alınmaktadır. Bu teminatlar, kazazedelerin tedavi giderlerinden, sürekli sakatlık tazminatına kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Ancak, sigorta şirketlerinin ödeme yaparken hangi teminatları göz önünde bulunduracağı, Yargıtay kararlarına göre değişkenlik gösterebilir. Aşağıda, bu konuda önemli bir Yargıtay kararına da yer verilmiştir.
Daha FazlaTrafik kazaları yalnızca olay anındaki maddi zararlarla sınırlı kalmaz. Kimi kazalarda, yaralanan kişinin uzun vadeli ve kalıcı zararları da ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda gündeme gelen en önemli konulardan biri de “sürekli bakıcı gideri”dir.
Daha FazlaKonut ve iş yeri kiralarında, kiraya verenin taşınmazı kendisi ya da yakınları için kullanma zorunluluğu doğduğunda, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açma hakkı doğar.
Daha FazlaEvlilik, yalnızca duygusal bir bağ değil, aynı zamanda iki bireyin ortak hayatlarını planladığı bir yapıdır.
Daha Fazla